top of page
Søk
  • Helhetsgården Helse

Plantar fasciitt - betennelse under foten?

Oppdatert: 30. mar. 2020

Plantar fascitt er betegnelsen på en tilstand hvor seneplaten under foten kjent som plantarfascien er overbelastet, betent eller irritert.

Diagnose Diagnosen er basert på sykehistorie og klinisk undersøkelse. Ultralyd kan brukes til å bekrefte diagnosen. Ultralyd brukes også for å utelukke underliggende skade som f.eks hælspore og fatpadsyndrom.


Feil- eller overbelastning påført hæl er en vanlig årsak til smerter under hælen. Fotens seneplate (plantarfacien) er et slitesterkt bindevev som fester seg fra fremre del av hælen til tærne i foten. Funksjonen til seneplaten er å gi foten optimal fordeling av kroppens vekt på underlaget vi går på. På denne måten fungerer seneplaten som en slags "fjæring" og bidrar til god vektfordeling ved bl.a gange, hopping og løping.


Plantarfascien kan over tid utsettes for feilbelastning som gir små skader i vevet (mikrorutpur). Disse mikrorupturene kan føre til en svakere og mindre «fjærende» seneplate. Dette belaster og utsetter setefestene for større irritasjon som igjen medfører til slitasjeforandringer eller betennelser. Selve tilstanden kan vare i flere måneder eller år. Prognose og varighet på denne tilstanden er individuell.



Ultralyd plantar fasciitt
Ultralyd av pasienten med hælsmerter

Risikofaktorer

- Deformiteter i foten

- Dårlig skotøy

- Overvekt

- Diabetes / artritt / revmatisme

- Forlenget bruk av kortikosteroider

- Overbelastning (Løping, gange, stående i vektbærende posisjon over lengre tid). - Idiopatisk (uten kjent årsak)

Hva kan jeg gjøre selv? I akuttfasen er det viktig å avlaste foten og begrense aktiviteten til smerteterskel. Noen pasienter får en smertestillende effekt av kuldebehandling (Ispose, is-gel), andre på varmebehandling (varmepose, varme-gel).


Det er viktig å finne årsaken og dempe aktivitet som forverrer tilstanden. Dersom dette er vanskelig anbefales hvile i starten. Alternativ trening som har redusert støtbelastastning på foten (eks. sykling, svømming, elipse, styrketrening, yoga) anbefales også.


Rulle foten på en tennis- eller golfball viser seg å ha god smertelindrende effekt for mange. I tillegg, tøye bakside leggmuskulatur utenfor smerteterskel sees også å ha en smertedempende effekt. Dersom hvile, rulle foten på en ball eller tøying av bakside legger ikke skulle hjelpe kan man i tillegg forsøke å benytte seg av hælkapper. Hælkapper er svært effektive ved å redusere smerte og gi foten optimal biomekanisk funksjon. Dyre ortopediske såler har ingen bevist effekt å være mer effektiv enn hælkapper eller konvesjonelle såler. Ekksentrisk trening av leggmuskler er svært effektivt ved plantarfasciitt dersom pasienten klarer å utføre øvelser utenfor smerte.

Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling er et godt alternativ dersom tilstanden har vart i flere uker uten tegn til forbedring. Trykkbølgebehandling er en fysikalsk behandlingsmetode som brukes for å behandle og kroniske smertetilstander i sener og bindevev (tendinopatier). Når kroppens naturlige reparasjonsprosesser har stoppet opp og slitasjeforandringer i bindevevet går utover kroppens restitusjonsevne vil trykkbølgebehandling hjelpe stimulere en ny re-generering av normalt vev.



Kiropraktor trykkbølgebehandler hø hæl for plantar fasciitt
Trykkbølgebehandling av plantar fasciitt

Anbefaling: Dersom du mistenker å ha plantar fascitt anbefaler vi du tar kontakt med enten kiropraktor eller fysioterapeut for å få riktig diagnose. Eventuell ultralyd kan brukes for å utelukke underliggende sykdom/skade eller bekrefte diagnosen. Basert på kliniske funn vil du få en skreddersydd behandlings- og treningsplan for å raskt få foten tilbake til det normale.


Har du spørsmål? Kontakt oss på 69920007 eller send oss en epost til post@helhetsgaarden.no. Vil du bestille time?

Bruk vår online bookingsystem https://onlinebooking.promed.no/helhetsgarden/forside eller ring 69920007.


Forfatter: Michael Parham, Kiropraktor

1 008 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page