top of page
Søk
  • Helhetsgården Helse

Bekkenleddsmerter

Oppdatert: 23. jan. 2023

Bekkenleddsmerter er en av de vanligste plagene som gravide oppsøker en Kiropraktor for. Ofte blir man fortalt at det er "bekkenløsning", men dette er en gammel teori om at hormonet relaxin "løsner" bekkenet for å forberede til fødsel. Nyere forskning har vist at det ikke er noen sammenheng mellom relaxin og bekkenleddsmerter.Mer enn 15 % av alle gravide i Norge opplever bekkenleddsmerter i løpet av svangerskapet. De fleste får det litt senere i svangerskapet, når kroppen har begynt å endre form og vektfordelingen har forandret seg. Vekten foran øker og det gir en økt svai i korsrygg samtidig som brystryggen krummer seg og skuldrene faller forover. En normal rygg vil kunne tåle dette, men dersom det er svakheter eller redusert bevegelse vil dette kunne gi smerter. Smertene kan være der leddlåsningen befinner seg, eller videre ned i sete, lår og lyske. Plagene provoseres som regel av å gå, stå, snu seg i sengen, løfte og bære. Bekkenet kan også til tider være årsak til problemer videre oppover i ryggen eller mot symfysen under og/eller etter graviditet.

Diagnostisering

Bekkenleddsmerter er en tilstand vi ofte ser, diagnostiserer og behandler. Det kreves en nøyaktig undersøkelse samt kunnskap for å kartlegge bekkenleddsmerter og Kiropraktorer har god kunnskap for å behandle disse smertene. Behandlingen involverer å normalisere funksjonen av bekkenet i kombinasjon med øvelser, råd og veiledning. Smerten er gjerne relatert til belastning og tiltar i løpet av dagen. Symptomene lindres ofte ved ro. Noen kan ha vanskeligheter med å bevege seg i det hele tatt, og må i ekstreme tilfeller ty til krykker.


Behandling

Symptomer på bekkenleddsmerter kan være veldig plagsomt, men det er viktig å være klar over at i de aller fleste tilfellene går plagene over kort tid etter fødsel. Våre kiropraktorer vil finne ledd og muskler med redusert funksjon og disse korrigeres på en skånsom måte. Råd, veiledning og øvelser er også en del av behandlingen. Vår kiropraktor vil også henvise deg til annet helsepersonell som fysioterapi, osteopati, akupunktur eller massasje skulle disse behandlingsformene vise seg å kunne lindre dine symptomer.


Det er viktig at du veksler mellom aktivitet og hvile. Fokuser gjerne på enkle og lett tilgjengelige aktiviteter som å gå turer og yoga. Andre ting du kan gjøre er å finne gode hvilestillinger i kombinasjon med tilpasset aktivitet. Unngå aktiviteter som forverrer plagene. Varier hyppig mellom sittende og stående stilling. Prøv å få hverdagen din tilpasset dersom den gir deg smerter. Dersom tilrettelegging ikke lar seg gjøre er sykemelding et alternativ. Jevn belastning av beina er viktig. Stå med tyngden jevnt fordelt og litt avstand mellom beina. Gå med korte skritt og legg gjerne en pute mellom lår, knær og ankler for god hvile sideliggende.


Book undersøkelse via vår online booking: https://timebestilling.aspit.no/#/p4544/services/
Forfatter: Emma H. Borgås Kiropraktor BSc, BChiro, MNKF
91 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page