top of page
Søk
  • Helhetsgården Helse

Plantar fasciitt - Hælsmerter som påvirker livskvaliteten.


Plantar fascitt er betegnelsen på slitasjeforandringer eller betennelse under hælen som oppstår etter en kronisk overbelastning (f.eks jobber på hardt underlag med vernesko) eller etter repetitiv overbelastning på hælen (f.eks løping, hopping, lange gåturer). Tilstanden er vanlig hos de >40 år og unge idrettsutøvere. Den opptrer hos 1/10 som jogger regelmessig. Ved 1/3 tilfeller kan den oppstå på begge sider samtidig.

Smertene er ofte verst om morningen og etter man har vært på beina en lang dag. Men i noen tilfeller gjør det konstant vondt. Vanlige symptomer:

  • Akutt eller gradvis økende smerter ved gange eller løping

  • Vansker med å gå 5 skritt uten smerter om morningen

  • Skjærende eller knivstikkfølelse

  • Smerten lidres ved å gå mer på tær

  • Smerter når man skal reise seg etter å ha sittet en stund

  • Tidvis kan smertene stråle fra hælregion til tær.


I noen tilfeller er det også skade på selve fettputen under hælen som kan være problemet eller en liten sensorisk nerve kjent som «Baxters nerve». Dette må utelukkes ved bruk av en supplerende ultralydundersøkelse før vi kan stadfeste at pasienten har plantar fascitt.


Ultralyd - Spesifikk diagnostikk setter i gang riktig behandling eller henvisning

Ved tilfeller hvor det mistenkes kronisk overbelastning eller delvis skade på vevet under hælen din ønsker vi å se på fotens anatomi ved bruk av ultralyd for å unngå å begynne med feil behandling eller tiltak. Ultralyd brukes også får få en mer spesifikk diagnose. Dette hindrer i mange tilfeller feilbehandling og unødvendige tiltak. I noen tilfeller oppdager vi skader eller feil som må vurderes av spesialist ved ultralydundersøkelsen.Behandling og trening

Tilpassing av sko, såler o.l. kan være smarte tiltak i begynnelsen. Dersom dette ikke hjelper vil vi se på alternativer som trykkbølgebehandling, dry needling, bløtvevsbehandling av leggmuskler som bedre alternativ. Hos de aller fleste vil også supplerende ekksentriske og konsentriske treningsøvelser gis for å hjelpe styrke og forbygge fremtidig tilbakefall.

Prognose

Prognosen varierer, men vi ser at jo lenger pasienten har gått med hælsmerter jo vanskeligere er de å bli kvitt. Men generelt kan plantar fascitt vedvare noen uker til måneder basert på individuelle faktorer som bl.a vekt, livsstil, tidligere skader og yrke. I noen tilfeller kan plagene vedvare opp mot ett år, da vil en eventuell vurdering med ultralydveiledet injeksjon med kortison eller PRP være indikert før en eventuell kirugisk vurdering.Dersom du plages med hælsmerter har vi kyndig hjelp som kan vurdere dette raskt uten ventetid. Book undersøkelse via vår online booking: https://timebestilling.aspit.no/#/p4544/services/3/appointment/12/calendar#calendar-title

Forfatter: Michael D. Parham Kiropraktor BSc MSc, MNKF MSK Ultralyddiagnostikk

164 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page