top of page
Søk
  • Helhetsgården Helse

Løperkne / Runners knee

Årsak til løperkne:

Som oftest er det en overbelastning av iliotibialbåndet, en lang muskel som går fra utside av hoftekulen og festes på utsiden litt nedenfor kneet. En overbelastning kan være en økning av både intensitet og/eller hyppighet av aktiviteten.

Som navnet tilsier er løpere spesielt utsatt for denne type problematikk, men også andre aktiviteter (f.eks syklister) hvor kneleddet belastes repetitivt over en lengre periode kan få «runners knee».

Diagnose:

Gjennom en grundig sykdomshistorikk og klinisk undersøkelse vil det som oftest være mulig å diagnosere et løperkne.

Anatomi rundt utside av lår og kne

Pasient har ofte smerte på utsiden av kne/lår samt. fremside og under kneskål, det kan ofte være litt diffus smerte og vanskelig å peke nøyaktig på hvor det er vondt. Smertene øker gjerne spesielt ved løping i nedoverbakke. Smertene avtar ganske raskt ved hvile men kommer tilbake nokså raskt når man gjenopptar aktivitet som er årsaken til smertene.

Runners knee kommer ofte snikende over tid og symptomene forverres gradvis.


OBS. Leddbånd- og menisksskader kan ha lignende symptomer. Derfor vil kiropraktoren utelukke alvorlig skade først.


Behandling:

Først er det viktig at kneet får avlastning og unngå aktivitet som forverrer smertene. Når pasient begynner å føle seg bedre kan man begynne med strekkeøvelser for hoftebøyer og utside av beinet (iliotibial tract muskelatur).

Når man strekker uten smerte er det på tide med styrkeøvelser som blir tilpasset og fulgt opp av behandler. Det er viktig med gradvis progresjon. Løping kan først gjenopptas når styrkeøvelser blir gjennomført uten smerte. Styrkeøvelser varierer basert på den kliniske undersøkelsen. Derfor er det viktig med en individuell og spesifikt tilpasset program.

I mange tilfeller vil også trykkbølgebehandling (les mer om trykkbølgebehandling HER) være anbefalt som en del av behandlingsforløp. Dette er en behandlingsmetode som brukes hyppig av idrettsutøvere som skal raskest mulig tilbake til aktivitet og er et godt alternativ til injeksjonsbehandling eller kirurgisk inngrep.

Med aktiv hvile og rett behandling er pasient som oftest tilbake i full trening etter 1-3 mnd.


Forfatter: Kiropraktor Stian Lorang Grorud

/Helhetsgården

Har du spørsmål?

Ring oss på tlf: 69 92 00 07

Timebestilling trykk her.


520 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page