top of page
Søk
  • Helhetsgården Helse

Krystallsyke - Akutt svimmelhet og balanseforstyrrelser

Oppdatert: 4. jun. 2020Krystallsyke er årsaken til svimmelhet og balanseforstyrrelser som oppstår ved en stillingsendring. Dette medfører ofte tap av arbeidsevne og redusert livskvalitet. Det er vanlig å oppleve ufrivillige øyebevegelser (nystagmus) under en episode med krystallsyke. Dette gir ofte en trang til å måtte holde fast i noe eller legge seg ned. Svimmelhet som skyldes krystallsyke kan vare fra 10-30 sekunder (stor variasjon). Svimmelheten beskrives ofte som en "karusell" hvor omverdenen spinner rundt, men mange kan oppfatte som om de gynger i en båt. Symptomene er ofte ubehagelige og skaper ofte angst, frykt og spenninger i nakke/skulder.


Krystallsyke er svært ubehagelig, men også helt ufarlig. Søk råd og veiledning fra autorisert helsepersonell innen kort tid for optimal resolusjon av problemet.

Undersøkelse og behandling

Diagnosen stilles ved å kombinere sykehistorien og spesifikke undersøkelser som fremprovoserer svimmelheten og den ufrivillige øyebevegelsen (nystagmus). Retningen av nystagmusen gjør at man kan diagnostisere riktig side og hvilket av buegangene i øret som er påvirket.

Det er sjeldent nødvendig med tilleggsundersøkelser, så sant konvensjonell undersøkelse og behandling har ønsket effekt. Prognosen på behandling er god dersom man tar kontakt innen kort tid (helst innen 3 måneder). Vanligvis friskmeldes kystallsykepasienter etter 2-6 oppfølgningstimer og egentrening.

Dersom du har hatt krystallsyke en gang tidligere er det opp til 60% sannsynlig for et nytt tilbakefall innen neste 2 årene. Behandlingen vil ofte ha raskere effekt og stabiliseres en del raskere enn første episode.


Forfatter: Michael Parham Dargoshayan, Kiropraktor

Behov for en time eller vurdering? Bestill via vår Online booking: https://onlinebooking.promed.no/helhetsgarden/forside Eller via tlf. 69 92 00 07.

246 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page