top of page
Søk
Helhetsgården Helse

Barnets utvikling de første ukene

Nøkkelen til en normal utvikling for barnet ditt er deg og omgivelsene rundt. Måten du omgås ditt barn på og de første erfaringene til barnet ditt har stor betydning for hjernens utvikling.


Samspillet med barnet ditt begynner allerede i magen. I sjette måned av svangerskapet er alle hjernecellene dannet. Det nyfødte barnet har 100 milliarder nerveceller, og disse skal forbindes i et komplisert nettverk. Allerede ved 3-årsalderen er de fleste hjerneforbindelsene dannet. Derfor er de tre første leveårene utrolig viktige. Disse forbindelsene er menneskekroppens mirakler!


Det finnes ingen fasit for de forskjellige utviklingsstadiene og det er heller ingen konkurranse siden barn er like individuelle som voksne. Noen vil være tidligere ute mens andre er litt senere enn gjennomsnittet. Likevel finnes det en del fellesnevnere og derfor har vi samlet en oversikt over hva som er typisk på forskjellige tidspunkter i barnets første del av livet.



Nyfødt

Barnet kommuniserer allerede fra fødselen av – ansiktet uttrykker følelser mens hender og kroppsspråk understreker behov. Barnet kan imitere ansiktsuttrykk og søker mot brystet umiddelbart etter fødselen.

For å bli trygg og knyttet til deg, trenger barnet mye omsorg og kjærlighet i denne første tiden. Blikket og stemmen din er de største gavene du kan gi barnet ditt. Fysisk kontakt er også viktig for å gi barnet en følelse av ro og trygghet.


1-2 uker - kjenner igjen stemmen

Allerede etter et par uker kan du tydeligere kommunisere med barnet ditt. De fleste barn begynner å kjenne igjen stemmen til mor og/eller far. De blir opptatt av ansikter og kommuniserer med deg gjennom lyd eller bevegelser.


4 uker - holder blikket

På dette stadiet vil hodet deres falle bakover når du plasserer dem i sittende. Når de ligger på magen, kan de gjøre “krype”-bevegelser og til og med løfte hodet i et par sekunder. Hendene forblir knyttet med tommelen under de andre fingrene. Når noen berører hånden deres, vil de gripe etter den fremmede hånden eller gjenstanden. Rundt en måned gammelt kan barnet ditt holde blikket på noe som beveger seg foran ansiktet, men blikket følger ikke bevegelsen. Barnet ser på objektet, flytter så blikket til et nytt sted og holder det der til objektet har beveget seg videre.


6 uker - smiler og fester blikket

Nå er barnet mer våkent og aktivt enn rett etter fødselen. De fleste barn begynner å feste blikket tydelig, smiler og lager lyder med forskjellig mening. Fortsatt er omsorg og kjærlighet det viktigste å gi barnet. Det er en stor overgang for foreldre å få et barn som trenger deg døgnet rundt. I denne perioden opplever mange foreldre at de får mindre søvn enn vanlig og blir mer utmattet.


8 uker - holder hodet oppe selv

På dette stadiet av utviklingen kan babyen holde hodet sitt oppe selv, og prøve å løfte kroppen når de ligger på magen. De vil også bevege armene og beina sine mer forsiktig når de ligger på ryggen. Hendene deres vil også holde seg åpne lenger. Ved 2-månedersalderen henger blikket fremdeles litt etter, men ved 3-månedersalderen er øyebevegelsene like følsomme som en voksens.


Når bør jeg oppsøke hjelp?

Du bør oppsøke kvalifiserte helsepersonell som er spesialiserte innen pediatri allerede de første ukene etter fødsel. Da bør det bli gjort en grundig undersøkelse av bevegelsesapparatet, primitive reflekser og en detaljert sykehistorie av ditt svangerskap og fødsel.


Det kan oppstå mange problemer under svangerskapet og under fødselen som kan gi utslag på fosterets helse og videre utvikling. En vaginal fødsel er allerede en stor påkjenning for både barn og mor. I tillegg kan det oppstå flere ting som kan føre til spenninger i muskel- og skjelettsystemet til barnet, blant annet setefødsel, keisersnitt og fødsel med tang eller vakum.


En grundig undersøkelse etter fødsel kan gi barnet ditt en optimal start på utviklingen. Har du noen gang tenkt på hvorfor barnet ditt søker etter brystet eller at den lille hånden griper hardt? Dette er eksempler på primitive reflekser som utvikles i magen og som er tilstede hos den nyfødte. Disse refleksene er ikke-viljestyrte bevegelser som skal integreres i barnets nervesystem innen 6-12 måneder for å kunne utvikle viljestyrte handlinger. Integreringen skal skje naturlig og kommer av modningen av hjernen og nervesystemet vårt. Disse refleksene gir oss et godt bilde av barnets utvikling. Det kan være lurt å sette opp en plan for de forskjellige utviklingsstadiene så du vet med sikkerhet at dere er på riktig spor under utviklingen.

1 064 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page