top of page
Søk
  • Helhetsgården Helse

Barnets utvikling de første månedene

Oppdatert: 16. mai 2022

I denne perioden blir barnet blir mer opptatt av verden rundt seg så da er det viktig at du viser interesse ved det barnet er opptatt av. Da blir barnet tryggere på å utforske verden videre. Noen ganger trenger barnet å utforske i fred men ofte trenger de hjelp for å utforske og forstå hva som skjer. Nå har du muligheten til å virkelig være barnets veiviser! Hjelp barnet med å samle oppmerksomheten ved å gi dem en leke av gangen. Barn som har foreldre som i småbarnsalderen legger vekt på å lede barnets oppmerksomhet på fine detaljer og sanseopplevelser i omgivelsene, som å se, høre, lukte, smake eller ta på, blir mer åpne og oppmerksomme når de vokser opp. Selv om barnet ikke forstår alt du sier, så vil bevegelsene dine, tonefallet og ansiktsuttrykket gi henne en forståelse av hva det dreier seg om.


Nedenfor har vi samlet enda en oversikt over de typiske trekkene du kan forvente å se i utviklingen fra tredje måned til barnet er omtrent et halvt år gammelt.


3 måneder - hvile på underarmene

I løpet av den tredje måneden kan de fleste babyer legge seg på magen og hvile på underarmene mens de holder hodet og brystet oppe. Når de ligger på ryggen, vil de se på sine egne kroppsdeler, ta tak i hender og “sparke” med hælene for å teste en overflate. Ryggen er også rettere når du holder dem i en sittestilling. I mellomtiden vil de også ta tak i og riste på alt du plasserer i hendene deres, som også vil holde seg åpne lenger. Spebarnet bruker også munnen som føleorgan - fra det er rundt 3 måneder gammelt, putter barnet alt i munnen for å undersøke form, stofflighet, smak og lukt.


4 måneder - rulle

Nå kan babyen skyve med beina når føttene er på en solid overflate. Etter fire måneder kan de fleste babyer også nå og ta på alle leker som henger over dem. På samme måte putter de også ofte hendene i munnen. Når babyen ligger på magen, kan de rulle seg over så de ligger på ryggen. På samme måte løfter de kroppen når de ligger på magen og kan hvile vekten sin på albuene.


5 måneder - krabbestilling

På dette stadiet av motorisk utvikling kan en baby hvile på hendene og nesten løfte rumpa helt opp i krabbestilling. Nå kan de holdes i armene i sittende stilling og aktivt delta selv. Når du holder dem under armhulene og stiller dem opp, kan de holde seg selv på føttene og skyve opp mot en fast overflate. Aktivitet opp i luften og titt-tei er gøy på denne tiden men pass på når de får nok. De kan også ta tak i gjenstander ved å gripe mer bevisst. I tillegg kan de flytte et objekt fra en hånd til en andre.


6 måneder - rulle og sitte uten støtte

I den sjette måneden kan babyer rulle til begge sider mens de ligger. Det vil si at de kan rulle over til både magen og ryggen. De kan også begynne å sitte uten støtte i et par sekunder. Når de er i en krypestilling, vil barnet vippe frem og tilbake og til og med prøve å krabbe. De ler og smiler når de blir snakket med og kan indikere at de trenger noe gjennom lyd eller bevegelser.


Barnet ditt er mer nysgjerrig og utforsker verden rundt seg i større og større grad. De er mer motorisk aktive og bruker stemmen bevisst ved å hvine, rope og lage andre høye lyder. I tillegg begynner de å se seg rundt og undersøke omgivelsene med blikket. De viser glede ved å le og bable mer enn før. Et bedre samarbeid er mulig nå! Følg med på hva hun vil eller hva hun ikke liker å leke med. Ekstra fint er det om du kan snakke med ordentlig innlevelse om det dere ser sammen. Når du uttrykker glede, opplever hun glede. Og for guds skyld ikke glem kroppskontakten! Den er like viktig i alle aldre.


Kilde: Babyverden.no

196 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page