top of page
Søk
  • Helhetsgården Helse

Akutt ankelskade - overtråkk

Akutte ankelskader - overtråkk

(Ref: https://www.shutterstock.com/search/ankle+sprain )

Ankelleddskader er vanlig i den generelle befolkningen og hos aktive idrettsutøvere. En av fem voksne rapporterer om plager fra ankelen hvert år. Rundt 40% av de traumatiske ankelskadene skyldes idrettsrealterte aktiviteter hvorav skade på utsiden av ankelen er mest vanlig. Den vanligste skademekanismen er at foten vris innover. Leddbåndene på utsiden av ankelen blir da strukket betydelig og i noen tilfeller overriving av leddbåndene. Til tross for den høye frekvensen av ankelskader er det kun 50% av pasientene som vil trenge medisinsk/fysikalsk oppfølgning. En liten gruppe av disse vil få kronisk ankel instabilitet som følge av en akutt ankelskade.

Klinisk undersøkelse

Ref: https://www.freepik.com/vectors/ankle-sprain

Ankelleddskader er en vanlig skade som ofte presenteres i klinikken. Rett diagnose er viktig for å kunne veilede, behandle og gi pasientene realistisk forventning på skadeforløp. Ultralyd er en rask og effektiv måte å undersøke ankelen på. Dette sammen med en god anamnese og klinisk undersøkelse vil i de fleste tilfeller være tilstrekkelig for å kunne sette rett diagnose hos pasienter med ankelskader.

Ultralyd har vist tilstrekkelig sensitivitet og spesifisitet sammenlignet med MR for å diagnosere leddbåndskade i ankelen etterfulgt traume. Ultralyd er derfor et godt alternativt som både er raskt, kosteffektivt og tilgjengelig. Ultralyd vil også kunne avdekke skade på skjelett. Om det er mistanke om brudd eller skjelettskade vil det være hensiktsmessig med røntgen undersøkelse. Kiropraktoren kan henvise videre for dette.

Har du spørsmål?

Ring oss på tlf: 69 92 00 07

Timebestilling trykk her.

157 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Comment


katrine.oks
Dec 17, 2022

Akutt ankelskade

Like
bottom of page